e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. | тел.: +38‎0 48 770 30 33; +380 68 735 22 67; +380 50 683 38 89

Нацбанк посилює оверсайт за діяльністю платіжних систем

Нацбанк посилює оверсайт за діяльністю платіжних системНаціональний банк України посилює оверсайт за діяльністю платіжних систем, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Відповідну постанову № 11 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (далі - Постанова № 11) ухвалило Правління Національного банку України від 13 лютого 2017.

Згідно з Законом України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" оверсайт платіжних систем - це діяльність Національного банку України з метою забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування платіжних систем, яка включає:

  • моніторинг платіжних систем;
  • оцінки їх відповідності вимогам законодавства України та міжнародним стандартам оверсайту платіжних систем;
  • у разі необхідності надання вказівок та рекомендацій щодо удосконалення діяльності відповідних систем та застосування заходів впливу.

Постанова № 11, зокрема, вводить такі нові вимоги і зобов'язує платіжні системи:

  • здійснювати контроль за діяльністю своїх учасників в частині виконання ними правил цієї платіжної системи;
  • вести реєстр пунктів прийому і виплати готівки своїх учасників;
  • зберігати інформацію про кожну операцію з переказу коштів, вчинену в платіжній системі платіжною організацією платіжної системи, її учасниками та операторами послуг платіжної інфраструктури;
  • реєструвати звернення користувачів з питань діяльності платіжної системи та переказу коштів;
  • доводити до відома своїх учасників інформацію від Національного банку, яка стосується надання послуг учасниками та операторами послуг платіжної інфраструктури;
  • надавати своїм учасникам, розрахунковим банкам, операторам послуг платіжної інфраструктури інформацію, необхідну для забезпечення безперервності діяльності платіжної системи та управління ризиками в ній (зокрема про порядок повідомлення; взаємодії і комунікацій, в разі виникнення надзвичайної ситуації, а також дій щодо виконання / надання критичних операцій / послуг, у разі відмови телекомунікаційних мереж та / або окремих складових програмно-технічного забезпечення).

Цією постановою також розширені підстави для застосування Національним банком України до об'єктів оверсайту адекватних заходів впливу. Наприклад, Національний банк зможе застосувати заходи впливу у зв'язку з застосуванням іноземних санкцій протягом терміну їх дії, починаючи з дня офіційного опублікування (оприлюднення) інформації про застосування таких.

Крім того, регулятор отримав великі можливостей щодо проведення планових та позапланових перевірок об'єктів оверсайту:

  • Національний банк України зможе проводити позапланові перевірки, щоб упевнитися в прийнятті об'єктом перевірки заходів щодо усунення виявлених раніше порушень законодавства України, за які регулятором були застосовані до нього заходи впливу;
  • при проведенні перевірки повинна забезпечуватися можливість безпосереднього доступу до інформації, розміщеної в автоматизованих системах обліку об'єкта перевірки.

Національний банк України буде продовжувати здійснювати оцінку платіжних систем як при виході на ринок, так і після набуття ними статусу значимих платіжних систем з урахуванням нових вимог, встановлених у Постанові № 11.

Постанова № 11 набула чинності 17 лютого 2017 року.