e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. | тел.: +38‎0 48 770 30 33; +380 68 735 22 67; +380 50 683 38 89

Кримінальні справи з покаранням більше 10 років зможе розглядати один суддя

Кримінальні справи з покаранням більше 10 років зможе розглядати один суддяЗаконопроектом пропонується внести зміни до КПК у зв'язку з браком суддів.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував прийняти за основу законопроект № 4546 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо розгляду кримінальних проваджень колегією суддів».

Документом пропонується у статті 31 КПК встановити обов'язковість колегіального (у складі трьох професійних суддів) розгляду в суді першої інстанції кримінальних проваджень щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 10 років, лише за клопотанням обвинуваченого. У разі відсутності такого клопотання, справа буде розглядатися суддею одноосібно.

На даний момент КПК передбачає колегіальне розгляд таких справ без винятків. В результаті виникає необхідність щоразу формувати склад суду з трьох професійних суддів при розгляді всіх справ даної категорії, а це буває досить важко через відсутність суддів у судах першої інстанції. У результаті справа передається з одного суду до іншого, що, в свою чергу, призводить до порушення вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод щодо розгляду справи в розумний строк.